Složení: červená paprika sladká, koriandr, skořice, oregano, černý pepř mletý, česnek, chilli, curry, zázvor, pískavice. Kuře v americkém stylu, populární ve světě i u nás....
Složení: kopr, hřebíček mletý, skořice mletá, kmín, černý pepř mletý, sůl. Je směsí koření z Číny a Vietnamu. Chutná slaně, sladkokyselé a trochu hořce. Hodí se k vařenému nebo...
Pochází z jihozápadní Číny do Evropy se dostal až v 17.století. Badyánu se proto říká čínský anýz, protože jeho vůně je podobná anýzu. Často se užívá jako čaj. Působí prospěšně...
Jednoletá bylina, která pochází z vlhkých tropických regionu Asie. Když se v 16. století. dostala do Evropy zdomácněla a pěstuje se na zahradách i v domácnostech. V léčitelství...
Bobkový list jinak vavřín pochází z Malé Asie, dnes se pěstuje v celém Středozemí hlavně v Turecku. Roste jako rostlina i jako vysoký strom. Staří Řekové a Římané považovali...
Pravděpodobně jako první ji pěstovali staří Sumerové, asi už 3500 let př.n.l. Velmi dávné stopy cibule vedou také do Indie, Egypta a Číny. Historie ukázala, že tato skromná...
O cibuli toho bylo napsáno mnoho. Kuchyň bez cibule? Takřka nemožné. Základ polévek,omáček,gulášů.V lidovém léčitelství spolu s medem proti kašli nebo rýmě.Cibule plátková...
Cibule smažená je sypká, křupavá, aromatická směs zlatohnědé barvy. V kuchyni je ideální na hot-dogy, pizzu na hamburger, ale i pod maso. Hodí se k bramborám, špekovým knedlíkům...
Granulovaný česnek prochází dehydratací.(Zbavení vody).Proto-Méně granulovaného česneku znamená VÍCE česneku.Navíc jeho doba trvanlivosti je logicky mnohem delší.
Česnek pochází zřejmě z Orientu, odkud se rozšířil do celého světa. Česnek reguluje krevní tlak, čistí krev a střeva, je silným antioxidantem. Vysoký obsah jódu pomáhá v léčbě...
Složení: Hřebíček, koriandr, skořice, černý pepř, kardamom. Přeloženo z hindštiny - Horká směs, která je základem védské kuchyně. Védskou kulturu Ájrů přinesli do Indie...
Složení: Hořčice bílá, mrkev, paprika sladká, paprika červená ostrá, sůl, černý pepř, cibule, česnek. Je to křupavá drobenka určená pro všechny druhy masa bez rozdílu jeho...
Těží se v pákistánském státě Pandžáb od svého objevení vojsky Alexandra Velikého, jehož koně olizovaly růžové skály.Za svou barvu vděčí železu.Obsahuje také hořčík, vápník,...
Těží se v pákistánském státě Pandžáb od svého objevení vojsky Alexandra Velikého, jehož koně olizovaly růžové skály.Za svou barvu vděčí železu.Obsahuje také hořčík, vápník,...
Původem z jihu Evropy a západní Asie zdomácněla i u nás, ke našla svůj druhý domov. Zmínky o hořčici jsou staré více jak 5 000 let.Má nasládlou chuť a štiplavost se objeví po...
Pochází z Moluckých ostrovů v Indonésií. O hřebíček byl ve středověku sveden boj mezi Nizozemskem a Francií. Hřebíček tehdy sloužil jako platidlo. Hlavní složkou hřebíčkové...
Pochází z Moluckých ostrovů v Indonésií. O hřebíček byl ve středověku sveden boj mezi Nizozemskem a Francií. Hřebíček tehdy sloužil jako platidlo. Hlavní složkou hřebíčkové...
Rozšířený v pásmu od Aljašky přes Evropu a celé Rusko s výjimkou Tundry. U nás vinou nekontrolovaného sběru je chráněný. V léčitelství působí diureticky, desinfekčně a...
Ve sdělovacích prostředcích je označována jako jedna z mála super potravin. Pro výrobu tohoto doplňku stravy je sklizen zelený výhonek do výšky 25cm. Ten se dále lisuje a šťáva...
Toto u nás nepříliš populární koření si svoji zvláštní palčivou chití pomalu získává naše gurmány, V Asií nabo v Africe se přidává do cajů,jako přísada k docucení uzenin.Pro...
Jedná se o třetí nejdražší koření na světě, předchází ho (v ceně na váhu) jen vanilka a šafrán. Zelený kardamom je jedno z nejdražších koření na světě (v přepočtu na váhu), ale...
Kari je hlavním kořením Indické kuchyně, kde co domácnost to různé složení. Rozšířené a hojně používané po celém světě. Složení: Kurkuma, zázvor, pískavice, koriandr, hořčice...
Jedná se o jedno z nejstarších koření. Používá se ke kořenění chleba, brambor, pečeného masa, salátů, polévek, omáček. Dále v konzevárenství, likérnictví, farmacií a v dalších...
Je kořením velmi populárním. Má ostrou vůni, dává jídlům trpkou kořeněnou chuť. Mletý se užívá do salátů, mletého masa, paštik, do červené řepy nebo k sýrům. Je vhodný pro těžko...
Kopr pochází z Blízkého východu. Jeho léčivý a kulinářský význam ocenil již Karel Veliký, který roku 812 nařídil jeho pěstování. Dnes se pěstuje všude ve světě na nenáročné...
Původem z Indie odkud přes Egypt pronikl do Středomoří. Originální chuť předurčuje koriandr k nakládání zeleniny, zvláště červené řepy, okurek a hub. Je přísadou do chlebové...
Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Používá se v kari koření nejvíce v indické, perské a thajské kuchyni. Slouží k...
Zastupuje citrónovou šťávu v čaji. Doporučuje se používat při přípravě bigosu, potravin z ryb, omáček a salátů. Reguluje kyselost krémů, želatiny a dezertů. Zbavuje kamene ve...
Původem středomořská silně aromatická rostlina vysoká až 2m. Pěstuje se na zahrádkách jako koření do polévek, kde nahrazuje ochucovadlo, dále do omáček a salátů, Působí silně...
Vytrvalá bylina původem ze středomoří. U nás díky chladnému počasí jednoletá. Jedno ze základních koření. Je nedílnou součástí zabijačkových specialit, dršťkové polévky,...
U nás rostoucí medvědí česnek pravý je rozšířený hlavně ve východních Čechách a na Moravě. V kuchyni se používá všude tam, kde klasický česnek, vyniká však jemnější vůní a...
Pochází z Indonéských Moluckých ostrovů stejně jako hřebíček. Do Evropy jej přivezli Arabové v 11.století. Je to vysušené semeno plodu stromu muškátovníku pravého. Řadí se k...
Pochází z Indonéských Moluckých ostrovů stejně jako hřebíček. Do Evropy jej přivezli Arabové v 11.století. Je to vysušené semeno plodu stromu muškátovníku pravého. Řadí se k...
Pochází z Jamajky a do Evropy jej dovezl Kryštof Kolumbus. Koření má kořeněnou, mírně palčivou, nasládlou chuť, která v sobě skrývá kombinaci muškátového oříšku, skořice,...
Jinak také Dobromysl obecná. Pochází z pásma od Malé Asie přes Kavkaz, Írán, po jižní Čínu. Byla zavlečena i do severní a střední Ameriky. V léčitelství působí spasmoliticky,...
Zelenina původem z tropů Střední Ameriky se dnes pěstuje po celém světě. Nejrozšířenější jako kapie, která je krájená a šetrně sušená na plátky. Po namáčení je vhodná do guláše,...
Jde o samosprašnou plodinu, kterou Indiáni prokazatelně pěstovali už od 6. tisíciletí př. n. l. zvláště na území dnešního Mexika. Po objevení Ameriky se rozšířila do celého...
Zelenina původem z tropů Střední Ameriky se dnes pěstuje po celém světě. Nejrozšířenější jako kapie. Pouze 15 gramů červené papriky obsahuje víc vitamínu C než je doporučená...
Paprika sladká uzená se získává pomalým sušením a uzením sladké papriky. K původu se hlásí ve Španělsku. Hospodyňky, které časem přestaly vařit na otevřeném ohni zjistily, že...
Pažitka neboli šnytlík patří překvapivě do rodu česnek. Svůj název pažitka vděčí maďarskému slovu pázsit neboli pažit což znamená trávník. Vyskytuje se přirozeně i v česku. V...
I přes značnou popularitu černého pepře si barevný pepř v poslední době získává stále více příznivců. Smícháním černého, bílého, zeleného a červeného pepře získáme zajímavou...
Na rozdíl od pepře černého bílý pepř je nefermentovaný plod pepřovníku černého zbavený červené slupky. Je chuťově výraznější na druhou stranu lahodnější proto se v kuchyni...
Na rozdíl od pepře černého bílý pepř je nefermentovaný plod pepřovníku černého zbavený červené slupky. Je chuťově výraznější na druhou stranu lahodnější proto se v kuchyni...
Citronový pepř dává jídlům kořeněnou chuť pepře s nezaměnitelným citronovým aroma. Vhodná zvláště k úpravě čerstvých, dušených, smažených nebo grilovaných ryb. Doporučujeme k...
Pepř černý jako fermentované bobule pepřovníku černého je nejpoužívanějším kořením napříč všemi kontinenty. Z domovské Indie jej do Evropy dovezl Alexandr Makedonský. Ve...
Pepř černý jako fermentované bobule pepřovníku černého je nejpoužívanějším kořením napříč všemi kontinenty. Z domovské Indie jej do Evropy dovezl Alexandr Makedonský. Ve...
Pepř červený někdy nazýván taky pepř růžový totiž nepochází z pepřovníku černého. Jsou to sušené plody pepřovce obecného zvaného pirulu. Z Peruánských And se rozšířil v pásmu...
Kayenský pepř jsou v podstatě mleté papričky Cayenne. Zdomácnělý název vznikl chybou v překladu slova pepper, což v angličtině znamená jak pepř tak i papriku. Z Francouzské...
Pochází ze středomoří. Název odpovídá latinsko-řeckému sousloví celerová skála. Za svoji chuť vděčí především silici apiol. Je nabitý flavonoidy, vitamíny A, B, C, E, draslíkem,...
Složení: oregano, tymián, bazalka, saturejka, estragon. Směs koření pochází z francouzského regionu Provance. Nabízíme složení zdravého koření bez soli. Koření se používá k...
Rajská jablíčka pocházejí ze Stření a jižní Ameriky. Původně byly malá a žlutá. Obsahují vitamíny A, B a C, draslík, sodík, železo. Obsahují antioxidant lykopen, který chrání...
Složení: sušené rajče 55%, česnek 32%, bazalka 13%. Tato směs volá po italské kuchyni. Naprosto vynikající je do těstovin, polévek, ale stačí ji jen nasypat na mozarellu. Tato...
ložení: sušené rajče 55%, oregano 27%, chilli 18%. Výborná směs především do italských pokrmů, ostrá je tak akorát. Doporučujeme na bruschetti, pastu, nebo také do omáček.
Rozmarýn v překladu znamená mořská řasa. Jeho původní oblasti byly a jsou břehy Středozemního moře. Je víceletá a teplomilná, lze ji pěstovat doma na slunném místě. V...
Je znám už od starověku. Od Říma přes Řecko a Egypt se rozšířil do všech oblastí Středozemí a do Indie. Na rozdíl od klasického kmínu má zvláštní vůni a hořkou chuť. Je...
Je znám už od starověku. Od Říma přes Řecko a Egypt se rozšířil do všech oblastí Středozemí a do Indie. Na rozdíl od klasického kmínu má zvláštní vůni a hořkou chuť. Je...
Složení: bylinkový pepř, sůl, bílý pepř mletý, muškátový oříšek, skořice, hřebíček, kardamom. Domovinou této směsi je Libanon a slouží k přípravě a ochucení různých druhů mas...
Složení: červená paprika sladká, chilli, sůl, česnek, kmín, skořice. Toto orientální koření má svůj původ v Libanonu. Slouží k přípravě různých druhů masa servírovaných s rýži.
Stále zelený strom skořicovník pochází z oblasti jihovýchodní Asie. Pro produkci skořice se používá kůra tohoto stromu. Má kořeněně máslovou chuť a velmi příjemnou vůni. V...